Urine opvangen – Huisartsenpraktijk Hollands – Schoonhoven
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Hollands
Oranjeplaats 21-F 2871 TL
Schoonhoven

Urine opvangen

Wanneer u denkt een blaasontsteking te hebben, dan vragen wij u doorgaans urine op te vangen en in te leveren bij de assistente.Om de urine goed te kunnen nakijken is het van belang dat deze goed is opgevangen.

Bij volwassenen zijn geen speciale maatregelen nodig bij het opvangen van urine. Het meest betrouwbaar blijkt een zogenaamde midstream-urine te zijn.

Dit betekent dat u plast met gespreide schaamlippen of teruggetrokken voorhuid. Het eerste straaltje plast u in het toilet, vervolgens in het potje. Mocht dit vol raken, dan kunt u verder uitplassen in het toilet.

Bij niet-zindelijke kinderen wordt geadviseerd om hen goed te drinken te geven en de schaamstreek vooraf te wassen.

Laat uw kind met ontblote schaamstreek op een aankleedkussen liggen of bloot rondlopen en vang middenstroomurine op met een schoon potje. Lukt dit niet, plak dan alsnog een plaszakje en controleer elke 10 minuten of uw kind geplast heeft. Laat de plaszak niet langer dan 1 uur zitten, omdat daarna het onderzoek niet meer betrouwbaar is.

Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na plassen wordt onderzocht.

Wanneer dit niet mogelijk is, moet de urine onmiddellijk worden geplaatst in een koelkast met een temperatuur van maximaal 10 graden en binnen 24 uur onderzocht worden.